Повернення додому

Чи відчую я себе вдома? Чи відчую себе цивільною людиною?

Я побачив перші багатоповерхівки Києва і у мені прокинувся «киянин». Ті самі відчуття, як за 30 прожитих тут років. Але при цьому солдатська сутність все ще трималася в полі зору.

Ми відчували себе переможцями. Здавалося – ось, ми змогли, вижили, Слов’янськ вільний, скоро і війні кінець! Ми визирали з першого бойового транспорту цієї війни – жовтого «Богдана» – і махали людям, повз яких проїжджали. А вони з посмішками вітали нас.

Невеликі збори у частині, і от я вдома! Змив з себе пилюку, наївся. Все чудово, я повернувся і маю не менше тижня перепочинку.

Але вночі до мене прийшла війна. Мабуть, вона їхала за мною, але дещо затрималася.

Я не спав. Це був напівсон-чергування. Я слухав техніку. Я відчував усе і був готовий до бою. Здавалось: ось-ось мій сон перервуть та покличуть на чергування. Або ж я почую найголовніші слова, які миттєво мобілізують – «До бою!».

Ніч стирає реальність і я не міг втямити, що я вдома. Здавалось: це просто більш спокійний блокпост, але потрібно бути готовим.

Це приходило щоночі десь два тижні. І так було щоразу, коли я повертався, відрізнялася лише інтенсивність.

Того, першого разу, було найяскравіше. Дні минали весело у зустрічах з друзями та колегами, у розповідях про бої та солдатське життя. А вночі до мене приходила війна. Тому я боявся ночі, не хотів засинати і потрапляти знову у її міцні обійми.

А одного разу я прокинувся ТАМ.

Коли раптом прокидаєшся вночі через підозрілий шум, важко впізнати навіть свою кімнату. Якщо ти десь у санаторії чи на дачі – тебе труситиме від небезпеки.

Так  було і зі мною. Поїхав я відпочити у свій будинок у лісі. Ліг спати угорі на мансарді. А вночі розпочалася гроза і блискавка вдарила десь недалеко. Прокинувшись від вибуху, мені здалося, що я сплю у наметі, і десь іде бій. А оскільки не чути вигуків «До бою!», то мабуть усі відступили, чи загинули, і я лишився один.

Я кинувся намацувати свій автомат, броню та берці. Але який жах! Їх нема! Я беззбройний та беззахисний серед бою! Думав виглянути з намету через вихід. Але «вихід» виявився вікном і я потроху почав повертатися у реальність. Через деякий час зрозумів, що я вдома і заспокоївся. Я повернувся. До наступної ночі.

P.S. Зараз все наче пройшло.  Вибухи салютів і петард не лякають мене, і не призводять до невірного сприйняття реальності. Але десь глибоко у душі смикається тривожний дзвіночок, який не дає радіти вибухам невідомого походження.

Розумію, моя історія, у тому чи іншому вигляді, може повторитися з іншими бійцями. Вони щойно повернулися звідти тілесно, а душею ще там.

Або з нещасними дітьми, які перенесли травми, пов’язані з вибухами. Їм ще гірше.

Тому я різко негативно виступаю проти нічних вибухів.

Вдень це погано. Але вночі це небезпечно.

Сонному, знесиленому пережитим мозку дуже просто змалювати жахливу віртуальну реальність.

Максим Петренко

Опубліковано на ресурсі “Лівий Берег”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *